Vodič za postavljanje tapeta

Renovirajte zidove potpuno sami

Renoviranje prostorija danas može biti vrlo komplikovan proces. Ne zato što nam fale ideje ili materijali, već zato što nam fale majstori. Pronaći dobrog majstora nije lak posao, a pored toga treba odvojiti vreme, dosta novca, privremeni smeštaj i tako dalje. Zvuči komplikovano?

Tapete iz našeg asortimana su prilagođene tako da se vrlo jednostavno postavljaju tako da vam nisu potrebni majstori, dodatni alat ili pmoćnici. Možete da ih postavite apsolutno sami. A evo i kako.

Koliko mi je tapeta potrebno?

Prvo što morate da uradite je da izmerite visinu i širinu zida. Širinu zida podelite sa širinom tapete, a visinu zida sa visinom tapete.
Ako se dimenzije ne uklapaju savršeno obavezno naručite više tapeta kako bi imali dovoljno materijala da prekrijete ceo zid.

Primer na slici objašnjava kako ispalnirati porudžbinu.

Kako se lepe tapete?

Tapete su samolepljive, što znači da vam nije potreban majstor. Sam proces počinje tako što odredite od kog dela zida želite da počnete. Mi preporučujemo da krenete od plafona prema podu i polako popunjavate vertikale.
Polako odlepite zaštitunu foliju sa zadnje strane tapete, ali ne skroz, nego samo 10 cm tako da vam deo koji lepite bude horizontalno okrenut. Zalepite deo koji ste oslobodili vodeći računa da bude ravan. Skinite ostatak zaštitne folije i rukom pređite preko tapete pritiskajuči je po celoj površini dok se u potpunosti ne zalepi na zid.
Nije potrebna nikakva priprema, sem da blago navlaženom krpom skinete prašinu sa zida.

Na koje se sve površine mogu lepiti tapete?

Tapete se mogu lepiti skoro na svaku površinu. Njihova elastična struktura i jak lepak prijanjaju na sve ravne i zakrivljene površine zida, pločica, stakla, plastike, drveta itd.

Našim tapetama možete obložiti plafon, zidove u kupatilu, kuhinji, hodniku, spavaćoj ili dečijoj sobi.

Kako se tapete seku?

Samolepljive tapete su napravljene od mekane, sunđeraste plastike pa je njihovo oblikovanje i sečenje vrlo jednostavno. Sve što vam je potrebno su makaze ili skalper. Sečenje tapete možete obaviti pre lepljenja ali dobro proverite da li ste tačno izračunali i obeležili liniju sečenja, ili možete zalepiti tapetu i višak iseći skalperom na licu mesta.

U zavisnosti od dezena tapete, možete ih uklapati na različite načine, a jedan od primera je imitacija cigle koja se može uklopiti kao slagalica.

Kako se skidaju tapete?

Još ne znamo.