Tapete – termoizolacija

Novi ambijent za samo nekoliko sati

Svi smo imali priliku da osetimo razliku između izolovanih i neizolovanih prostorija. Izolovane prostorije pružaju mnogo kvalitetniji i komforniji boravak u njima. Neverovatna je činjenica da prosečan objekat kroz zidove ispušta jednu trećinu energije koja danas nije ni malo jefitna, pa se mnogi odlučuju za investiranje u izolaciju koja će se isplatiti na duži vremenski period.

Ugradnja izolacije nije baš jednostavna procedura. O ugradnji možete razmišljati samo ako živite u kući, jer za ovu vrstu radova u zgradama, ipak mora većina da odluči. Zato se pojedinci upuštaju u izlolovanje unutrašnjosti.

Sada ste sigurno pomislili na količinu prašine i stiropora u zatvorenoj prostoriji, ali ne mora tako bude.

Kako radi izolacija?

Različiti materijali imaju različitu toplotnu provodljivost. To znači da za određeno vreme mogu da se ugreju ili ohlade u zavisnosti od godišnjeg doba i što je to vreme duže, izolacija je bolja. Naučno je dokazano da je najbolji izolator vazduh, a iz te činjenice su nastali šuplji blokovi i cigle, mada ni to nije bilo dovoljno pa se prešlo na vazdušaste materijale poput stiropora i kamene vune. Sve u cilju da se “zarobi” vazduh kako bi povećao izolaciju i smanjio gubitak energije.

Kako su tapete termoizolacione?

Samolepljive 3D tapete delimo na dve vrste vrste u zavisnosti od debljine same tapete.

Različiti slojevi tapete imaju različite uloge ali je za termoizolaciju zaslužan srednji penasti sloj napravljen od idealnih proporcija vazdušastih “loptica” koje čuvaju toplotu.

Što je tapeta deblja, ima više vazduha u sebi i izolacija je bolja. Za objekte bez spoljašnje izolacije preporučujemo tapete od 10 mm debljine, dok je za već izolovane objekte dovoljna debljina od 4 mm do 6 mm.

Koliko tapete čuvaju energije?

Jasno je da se toplotna provodljivost može izračunati, ali vam te brojke ništa neće značiti. Zato smo napravili test koji prikazuje kako tapete čuvaju toplotu u određenom vremenskom periodu.

Na staklenu površinu smo postavili tapetu u jednom delu. Uperili smo fen koji je odozdo grejao tu staklenu površinu, a odozgo smo stavili led i izmerili koliki je odnost brzine topljenja leda sa i bez tapete u istim uslovima.

Test je trajao pola sata, i za to vreme, led na staklu se istopio skroz, a led na tapeti samo 30%.

Zašto je važna termoizloacija?

Čuva zdravlje i novac. Pored toga što čuva energiju i i tako smanjuje troškove, one obezbeđuju zdrav i konforan život.
Zimi će u prostorijama biti toplije, a leti hladnije. Još bitnija činjenica je da izloacija sprečava pojavu vlage koja može da stvori plesan, odnosno buđ koja je opasna po zdravlje. Iz tog razloga su samolepljive 3D tapete idealno rešenje za sprečavanje pojave buđi ali i njihovo saniranje. Napravili smo sistem za saniranje buđi koji možete pogledati ovde.